Corona virüs yükselişe geçti: Eris varyantı nedir, eris belirtileri neler?
8 mins read

Corona virüs yükselişe geçti: Eris varyantı nedir, eris belirtileri neler?

Eris varyantı, omicron varyantının alt türü olarak aralarında Türkiye’nin de yer aldığı onlarca ülkede görüldü. Ankara Hacettepe Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Birimi, geçtiğimiz Perşembe günü ilgili birimler ve başhekimliklere gönderdiği yazıda, “Son 24 saat içinde hastanemizde yapılan SARS-COV-2 PCR (Koronavirüs) testlerinde pozitiflik oranı yüzde 3’ten yüzde 20’lere kadar ulaşmıştır” diyerek personel, hasta ve hasta yakınları için maske zorunluluğunu hatırlattı.

Eris varyantı hakkında konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız” dedi.

ERİS VARYANTI NEDİR?

Eris varyantı, Yunan mitolojisindeki bir tanrıçanın adı olan Eris olarak anılan, omicron varyantının bilr alt türü olarak görülen eris varyantı, EG.5.1 olarak adlandırılan bir mutasyona sahip olan virüstür. Bu mutasyon, Eris varyantının insan hücrelerine daha kolay bağlanmasına ve çoğalmasına yardımcı olabilir.

Dünyayı etkisi altına almaya başlayan eris varyantı ilk olarak 17 Şubat 2023 bildirildi ancak ilk kez 2021 yılının sonlarında görülmeye başlanan omicronun alt varyantı olduğu olduğu biliniyor.

DSÖ, 9 Ağustos 2023 tarihinde yapılan İlk Risk Değerlendirmesine göre EG.5’i ve onun alt türlerini bir ilgi varyantı (Variant Of Interest-VOI) olarak belirlediğini bildirdi ve sağlık yetkililerine bulaşmasını dikkatle izlemelerini tavsiye etti.

ERİS VARYANTI BELİRİTLERİ NELER?

Eris varyantı belirtileri

1 Boğaz ağrısı
2 Öksürük
3 Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
4 Değişen koku alma duyusu
5 Baş ağrısı
6 Hapşırma
7 Ses kısıklığı
8 Ateş

İngiliz medyası, ülkede son dönemde sayıları artan Eris varyantı vakalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. İngiltere merkezli ZOE Sağlık Araştırması Grubu tarafından elde edilen verilere göre şu an Covid-19’un en yaygın belirtileri de sıralandı. Buna göre burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, boğaz ağrısı ve hapşırma gibi belirtiler öne çıkan hastalık işaretleri arasında yer alıyor.

Fakat İngiliz Mirror gazetesi, bazı “olağandışı belirtilerin” de hastalar arasında yayıldığına dikkat çekti.

İŞTE FARK EDİLMEYEN BELİRTİLER

Çok insanın bilmediği veya fark etmediği bu belirtileri paylaşan Mirror gazetesi bunları şu şekilde sıraladı:

– Deri döküntüsü
– Ağızda veya dilde değişiklikler- ağızda şişme ve dilde veya ağız ve dudakların iç yüzeyinde ülserler gibi
– Kızarmış ve ağrılı el veya ayak parmakları
– İshal
– Boğuk bir ses
– Kaşıntılı veya kırmızı gözler

ERİS VARYANTI NASIL BULAŞIR?

Eris varyantı, diğer COVID-19 varyantları gibi solunum damlacıkları yoluyla yayılır. Bu damlacıklar, bir kişinin hapşırması veya öksürmesi sırasında havaya salınır ve başka bir kişinin nefes alması veya göze veya burnuna dokunması yoluyla bulaşabilir.

ERİS VARYANTI BULAŞICI MI?

Eris varyantı, diğer COVID-19 varyantlarından daha bulaşıcı olduğu düşünülmektedir. Ancak, bulaşıcılığının ne kadar olduğu henüz tam olarak anlaşılmamıştır.

ERİS VARYANTI TÜRKİYE’DE GÖRÜLDÜ MÜ?

ağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından gündemi değiştirecek bir açıklama yaptı.

Koca, Türkiye’de Eris varyantının görüldüğünü duyurdu:

“Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.”

ERİS VARYANTI İÇİN AŞI ZORUNLU OLACAK MI?

Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, Eris varyantıyla ilgili son durumun sorulması üzerine, şunları söyledi:

Koca, bir gazetecinin, ‘Bazı ülkeler yeni varyanta özel aşı geliştirdiklerini ifade ederek yeni aşılama programlarına başlıyorlar. Türkiye’de böyle bir aşılama programı söz konusu olacak mı?’ sorusuna da “Bazı ülkelerin aşı baskısı ile örnek olmaya çalıştığına hepimiz şahit oluyoruz. Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Covid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye’nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Covid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net” diye yanıt verdi.

“KISITLAMA VE KAPANMALAR SÖZ KONUSU DEĞİL”

Koca, hasta sayısında artış olup olmadığıyla ilgili de şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz gibi Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor.

Covid-19 nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil. Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor?

Artık tüm vatandaşlarımız biliyor; hasta olanların kendilerini izole etmeleri, topluma çıkmamaları gerekiyor. Riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz.

Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok. Fakat bu dönemde grip aşısını önemsiyoruz. Risk gruplarında olup, grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını öneriyoruz. Riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşıları ücretsiz olarak yapılmaktadır”

“TÜM AŞILARIMIZI YERLİLEŞTİRMEYİ ESAS ALIYORUZ”

Koca ayrıca, çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyetle takip ettiklerini ve önemsediklerini vurgulayarak, “Vatandaşlarımız bu konuda hassas davranmalı, çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalı. Bu aşılarımızı üretmek için devreye aldığımız, Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Altyapı inşaatımız devam ediyor. Tüm aşılarımızı yerlileştirmeyi esas alıyoruz. Ayrıca teknoloji transferiyle daha önce ilan ettiğimiz 3 aşının süreci de başladı; suçiçeği, kuduz ve Hepatit A aşısının teknoloji transferi ile üretilmesini özellikle çocuklarımız için önemsiyoruz” dedi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir